Legionella

Wat is Legionella

Legionella is een bacterie dat zich bevindt in het water. Met onze legionella filters filteren wij bacteriën, waaronder de legionellabacterie en virussen uit het water. Op deze manier voorkomen wij dat mensen besmet worden met de legionellabacterie. Wij zijn specialist op het gebied van bestrijding en behandeling van Legionella.

Op dit moment zijn er 52 soorten Legionella geïdentificeerd. De meeste infecties worden veroorzaakt door de Legionella pneumophila. De niet ziekmakende variant is de Legionella non-pneumophila. Legionella pneumophila, ook wel bekend als de veteranenziekte, is een ernstige vorm van longontsteking die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. De veteranenziekte kan dodelijke gevolgen hebben. De tweede vorm van een legionella besmetting is een legionellagriep. De legionellagriep verloopt als een normale griep en is niet gevaarlijk voor de mens.

Legionella besmetting kan alleen plaatsvinden door het inademen van aërosolen met een hoge concentratie van de legionellabacterie. Aërosolen zijn kleine waterdruppeltjes die vrijkomen bij vernevelde tappunten zoals bij douches, fonteinen, luchtbevochtigers, airconditioning systemen, whirlpools en koeltorens. Het is dus niet mogelijk om een legionella besmetting op te lopen bij het drinken van water besmet met Legionella.

Een kleine hoeveelheid van de legionellabacterie is niet gevaarlijk, maar de mogelijkheid bestaat dat de legionellabacterie zich gaat vermenigvuldigen. In optimale omstandigheden kan de legionellabacterie zich vermenigvuldigen tot een kolonie van miljoenen stuks. Optimale groeiomstandigheden voor de bacterie zijn stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius en biofilm.


Vindt meer informatie over Legionella bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.